Vergelijking van online opslagtools

Foto’s en video’s opslaan kan natuurlijk altijd op je eigen harde schijf. Maar wat als er iets gebeurd met je computer of harde schijf? Meestal ben je dan je foto’s kwijt. Gelukkig bestaan er ook opties om je foto’s in de cloud op te slaan. Wij maakten een selectie en vertellen je de voor- en nadelen.

Dropbox

 

1 – Dropbox

Dit is één van de meest populaire opslag opties die je online kan vinden. Met een gratis account krijg je 2GB aan opslag ter beschikking. Dit kan je uitbreiden door vrienden uit te nodigen, dan krijg je gratis extra opslagruimte.

Kom je daar nog niet mee toe? Dan zijn er nog altijd de betalende opties. Voor €9,99 per maand krijg je 1TB aan opslagruimte. Wil je een bedrijfsaccount bij Dropbox dan ben je €12 per gebruiker per maand kwijt. Daar krijg je dan wel ongelimiteerde opslagruimte voor in de plaats.

Het voordeel van Dropbox tegenover andere mogelijkheden is dat het heel gebruiksvriendelijk is en dat het bijna elk bestandstype ondersteunt. Een nadeel voor fotografen kan zijn dat je niet echt een mooie interface krijgt of de mogelijkheid om je foto’s echt tentoon te stellen zoals Flickr.

Voor ons is Dropbox een platform dat zeker kan gebruikt worden voor het opslaan van foto’s, video’s en andere project bestanden. Daarom krijgen ze van ons een 5/5.

Voor meer informatie kan je altijd een kijkje nemen op hun website: www.dropbox.com

Google Drive

2 – Google Drive

Deze optie mag je niet zomaar een online opslagtool noemen, Google Drive is veel meer dan dat. Zo kan je een connectie maken met verschillende office applicaties en kan je met verschillende gebruikers moeiteloos samenwerken in één map.

Net zoals Dropbox is Google Drive meer ontwikkeld voor bestanden te delen en geeft het je niet echt een super mooie interface om foto’s te tonen. Wil je je foto’s echt mooi laten zien aan de wereld, dan zal je een connectie moeten maken met je Google+ account.

In tegenstelling tot Dropbox krijg je bij Google Drive 15GB gratis online opslagruimte. De prijzen voor een upgrade zijn dan weer wel hetzelfde. Voor €1,99 per maand krijg je 100GB opslagruimte en voor 1TB betaal je €9,99 per maand.

Het grote voordeel van Google Drive is dat je heel gemakkelijk andere applicaties kan koppelen aan je opslagruimte. Wat je als nadeel kan zien is dat het nogal overweldigend overkomt in het begin.

Google Drive is eigenlijk een mooi voorbeeld van hoe opslag in de cloud er moet uitzien. Alleen is het misschien wel wat veel van het goeie voor simpelweg foto’s en video’s op te slaan. Daarom geven we Google Drive 4/5.

Voor meer informatie over Google Drive kan je terecht op www.google.be/drive

Microsoft OneDrive

3 – Microsoft OneDrive

Deze vorm van online opslagruimte lijkt al twee druppels water op die van aartsrivaal Google. Microsoft biedt ook de connectie aan tussen de verschillende office applicaties waardoor je je wel direct thuis gaat voelen in de omgeving als je veel gebruik maakt van Microsoft Office Word of Excel.

Qua vormgeving leunt Microsoft OneDrive heel erg aan bij Windows 8 en Windows 10 wat het wel gemakkelijk werken maakt. Het is echter niet speciaal ontwikkeld voor fotografen, dus verwacht niet dezelfde mooie look & feel van bijvoorbeeld Flickr.

De gratis opslagruimte is identiek aan die van Google, namelijk 15GB. Voor 100GB betaal je €1,99 per maand. Ook is er een 200GB optie, daarvoor betaal je €3,99 per maand. Waar je echt een deal kunt doen is bij de 1TB optie, hiervoor betaal je slechts €6,99 per maand en dan krijg je er zelfs het Office 365 pakket bij.

We vinden vooral de goedkopere 1TB optie echt een groot voordeel tegenover Dropbox en Google Drive. Verder is het jammer dat ook deze optie niet specifiek voor fotografen is ontwikkeld.

Deze online opslagruimte heeft een goede balans tussen de mogelijkheden en de prijs, daarom geven we Microsoft OneDrive een 4/5.

Wil je meer te weten komen over Microsoft OneDrive? Kijk dan zeker eens op onedrive.live.com

Flickr

4 – Flickr

Dit is waarschijnlijk de meest gekende optie voor fotografen. Dankzij 1TB gratis opslagruimte is dit waarschijnlijk ook één van de meest interessante opties uit deze vergelijking.

De 1TB opslagruimte is gratis, maar daar krijg je gratis en voor niks een hoop advertenties bij. Voor €50 per jaar ben je daar dan ook weer van af.

Het grootste voordeel van Flickr is dat je een geweldige gebruikerservaring hebt om je foto’s te laten zien aan het grote publiek. Hiervoor is Flickr echt ontwikkeld, het is gemaakt om je foto’s te laten zien en niet enkel op te slaan. Dat geeft wel als nadeel dat je enkel JPEG, GIF en PNG afbeeldingen kunt opslaan. RAW bestanden zijn niet mogelijk.

Dat we geen RAW bestanden kunnen opslaan zoals bij andere opties is jammer, maar de gebruikservaring maakt veel goed. Daarom geven we Flickr een 5/5.

Wil je ook eens kijken wat de mogelijkheden zijn van Flickr? Bezoek dan snel hun website: www.flickr.com

Adobe Revel

 5 – Adobe Revel

Dit is misschien een wat onbekende partij in de online opslagwereld. Adobe Revel biedt een fotografie georiënteerde online opslagruimte aan met heel mooie online fotogalerijen. Zo zijn er ook groepsgalerijen waaraan verschillende mensen kunnen samenwerken, bijvoorbeeld na een citytrip met vrienden.

Verder is er integratie met, hoe had je het kunnen denken, Adobe Lightroom en Adobe Elements. Je kan ook snelle aanpassingen aan foto’s doorvoeren in Adobe Revel zelf.

Het uploaden van foto’s naar Adobe Revel kan heel gemakkelijk met apps voor Windows, Mac, iOS en Android. Ook RAW bestanden worden ondersteunt, in tegenstelling tot Flickr.

Je krijgt 2GB gratis opslagruimte met nog een tweede beperking. De eerste maand kan je ongelimiteerd, maar binnen de 2GB, foto’s uploaden. Na de eerste maand kan je maar 50 foto’s per maand uploaden. Om deze beperking te omzeilen kan je overschakelen naar Revel Premium voor €5,99.

Het grote voordeel van Adobe Revel is dat het gemaakt is om foto’s en video’s op te slaan en om samen te werken met verschillende mensen in één galerij. Een nadeel is toch wel het beperkte aanbod van opslagruimte en de uploadlimiet vanaf de tweede maand. Omdat het gebouwd is voor fotografen en een goede gebruikerservaring heeft geven we Adobe Revel 4/5.

Voor meer informatie kan je terecht op www.adoberevel.com

Canon Irista

6 – Canon Irista

Deze online opslagtool is gebouwd om in competitie te gaan met Flickr en Adobe Revel. Canon Irista biedt je een interface die gebaseerd is op galerijen om zo je foto’s in stijl te tonen.

Je kan er JPEG en RAW bestanden in uploaden, na het uploaden kan je dan verder filteren op camera merk of lens type. Ordenen op jaartal, verschillende tags of EXIF data is ook mogelijk.

Social Media is grondig geïntegreerd, je kan je foto’s met één klik op de knop uploaden naar Facebook en Flickr.

De gratis optie geeft je 10GB aan opslagruimte, vindt je dat niet genoeg kan je nog altijd €6,5 betalen per maand voor 50GB aan opslagruimte of €14 per maand voor 100GB.

Het voordeel van Canon Irista is de goede integratie van Social Media en de mooie interface die duidelijk ontworpen is voor fotografen. Een nadeel is dat de uitgebreidere opslagopties toch best prijzig zijn. Daarom geven we Canon Irista een 3/5.

Wil je Canon Irista een kans geven? Kijk dan op hun website: www.irista.com

Vergelijking van online opslagtools

Conclusie

Zowel Dropbox als Flickr zijn door ons het meest geapprecieerd. Beide platformen hebben hun eigen voordelen, zo biedt Dropbox ondersteuning voor zowat elk bestandstype en heeft Flickr veruit de beste opties om je foto’s op de best mogelijke manier aan de wereld te laten zien.

Bonus: Aandachtspunten

Als je op zoek gaat naar de voor jou beste online opslagoptie neem dan zeker volgende punten mee in je beslissingsproces:

 • Freemium
  • Veel online opslagtools bieden je al een standaard gedeelte gratis met nog extra betalende opties
  • Soms krijg je advertenties te zien bij gratis online opslagtools
 • Bestandformaten
  • Sla je niet enkel JPEGs op, hou er dan rekening mee dat de online opslagtool van je keuze deze bestandformaten ondersteunt
 • Internetverbinding
  • Je kan wel investeren in een premium online opslagtool met hoge internetsnelheden, maar als je eigen internetverbinding niet super snel is heeft dat weinig zin
 • Online galerijen
  • Niet elke online opslagtool biedt je de mogelijkheid om je foto’s op een aantrekkelijke manier te laten zien aan het grote publiek
 • Toegankelijkheid
  • Online opslagtools bieden je natuurlijk de mogelijkheid om eender waar op eender welk tijdstip je foto’s te bekijken. Hou er dan ook rekening mee dat de online opslagtool van jouw keuze een mobiele app heeft

 

 

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.