De Camera Restricta maakt geen toeristische foto’s

Je bent in Rome en wil een foto maken van het Colosseum, helaas ben je niet de eerste of laatste fotograaf met dat idee. Dus je foto’s zullen niet echt uniek zijn. Dankzij de Camera Restricta wordt je verplicht om uniek te denken.

Camera Restricta

Foto van http://philippschmitt.com/projects/camera-restricta

De basis

Het principe van deze camera is heel simpel, als een gebouw of monument al te veel gefotografeerd is mag jij er geen foto meer van maken. De sluiterknop zal dan ook onbruikbaar worden.

Dankzij een ingebouwde GPS ontvanger weet de camera exact waar je bent. De ontwikkelaar van de Camera Restricta heeft de camera gekoppeld met zowel Flickr als Panoramio om foto’s op basis van de geo-locatie op te zoeken. Als de zoekopdracht een groot aantal foto’s oplevert zal de Camera Restricta niet meer bruikbaar worden.

Te veel is te veel

De fotografe in de onderstaande video is gefrustreerd door mensen die dezelfde foto iedere keer opnieuw maken. Elke toerist heeft een foto van de Eifeltoren of van de Big Ben.

Camera Restricta kan best controversieel zijn omdat het een soort van censuur oplegt. Maar langs de andere kant laat het de fotograaf wel nadenken over het maken van unieke foto’s.

Kleinschalig project

De Camera Restricta is op dit moment een project van Philipp Schmitt. Hij heeft met een 3D printer een camera body gemaakt. De binnenkant van de camera wordt aangedreven door een klein moederbordje dat via een webapp de nodige gegevens kan ophalen via het mobiele internet netwerk. Verder is er een GPS ontvanger ingebouwd en een luidspreker om aan te duiden hoeveel foto’s er al zijn genomen op een bepaalde plek.

Momenteel zijn er nog geen plannen om dit project uit te breiden.

Camera Restricta

Foto van http://philippschmitt.com/projects/camera-restricta

 

 

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.