Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II Nano

In 2003 kwam Nikon op de proppen met een eerste versie van de 70-200m lens. Deze kreeg de naam AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR mee. Het duurde zes jaar eer Nikon de lens zou upgraden door de AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II. De 70-200mm heeft een heel groot diafragma wat het heel populair maakt in de professionele markt. Quasi elke professionele fotograaf heeft deze lens in zijn collectie zitten.

Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II Nano

Nikon D7200 + Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II Nano

Nikon blijft deze lens dan ook verder ontwikkelen. Sinds kort is een nieuwe upgrade beschikbaar gemaakt, de AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II Nano. Deze versie van het Nikon teleobjectief heeft een Nano Crystal Coating meegekregen, wat ervoor zorgt dat het nog scherpere foto’s produceert. Een snelle en stille autofocus zorgt ervoor dat je in vrijwel alle lichtomstandigheden fantastische beelden kan maken.

Dankzij de Nano Crystal Coating is het objectief helemaal opgewaardeerd en kan het weer mee met de beste FX (full-frame) camera’s van deze tijd. Je hoeft nu niet meer in te boeten op de superieure kwaliteit van je camera. Verder worden interne reflecties tot een minimum beperkt door het gebruik van zeven ED-glaselementen.

Wie al eens met een groot telebereik foto’s heeft gemaakt weet dat je vaak bij weinig licht bewegingsonscherpte hebt. Het vibratiereductiesysteem II (VR II) van Nikon is voorzien van twee standen, een normale en actieve stand. Hierdoor kan je sluitertijden van wel 4 stops langer gebruiken dan wat doorgaans mogelijk is.

Omdat het over een professioneel objectief gaat mag je er ook van uitgaan dat deze lens stof en spatwaterdicht is. Wat zeker geen overbodige luxe is in België als je buitensporten gaat fotograferen.

We vonden dan ook dat deze lens grondig moest getest worden. We huurden er eentje bij Grobet in Antwerpen. In combinatie met de nieuwe Nikon D7200 gingen we op pad om snelle acties in donkere omstandigheden op foto vast te leggen. We trokken naar een wedstrijd waarin de deelnemers een mengeling van dans, gymnastiek en spektakel combineerden tot een geweldige avond voor zowel het publiek als onze camera en lens!

Scherpstellen in het donker is niet altijd even gemakkelijk. Toch leek het voor ons geen enkel probleem. We zagen ook enkel mensen foto’s maken met hun iPads, wat meestal resulteerden in een vage kleur op het scherm. Zoals je kan zien op de foto’s hieronder hadden wij hier alleszins geen last van.

De camera en lens zorgden voor een mooie balans tussen de kleuren van de spots en van de mensen. Alle kleuren worden natuurgetrouw en haarscherp weergegeven. Tijdens een show zoals deze weet je waarom je om en bij de €2.000 betaald hebt voor deze lens.

Omdat er tijdens deze wedstrijd weinig licht beschikbaar was en de acties aan hoge snelheden werden uitgevoerd hadden we een groot diafragma nodig. De Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II Nano gaf ons dat diafragma dan ook zonder problemen waardoor we minimale sluitertijden van 1/400sec konden blijven hanteren gedurende heel de show.

Maneblusserscup Maneblusserscup Maneblusserscup Maneblusserscup Maneblusserscup

Aangezien we de lens gebruikten op een crop sensor (DX) camera werd ons zoombereik vergroot, 70mm werd 105mm en 200mm werd 300mm als je het zou vergelijken met een full-frame (FX) camera. Meer daarover in onze review over de Nikon D7200.

Als besluit kunnen we stellen dat dit professioneel teleobjectief een prachtige update is van het vorige model dankzij de Nano Crystal Coating die Nikon gebruikt heeft. De prijs van €1.929 zal voor vele mensen hoog zijn, maar je krijgt er wel enorm veel voor terug. Mocht je een teleobjectief niet zo heel veel gebruiken kan je natuurlijk voor elke gelegenheid de lens huren bij een fotospecialist wat de kost net iets draaglijker maakt.

Event-foto

Portret

Scherpstellen in recordtijd om een portret foto te maken

Glashelder

Glasheldere foto dankzij de Nano Crystal Coating

Pin It

Eén reactie:

  1. Pingback:Nikon D7200 – CameraCheck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.