Winnaars Nikon Press Photo Awards zijn bekend

Elk jaar vinden de Nikon Press Photo Awards plaats. Ook dit jaar is dat het geval. Het doel van deze awards is om de mooiste foto’s van persfotografen te beoordelen om zo tot de winnaar te komen. Er worden prijzen uitgereikt in verschillende categorieën. Zo wordt er een prijs uitgereikt voor “Young Promising Photographer 2014”, “Nikon Press Photo Award 2014”. De andere categorieën zijn “News”, “Portrait”, “Sport”, “Stories”.

Zonet werden de winnaars van dit jaar voorgesteld!

In de categorie “Young Promising Photographer 2014” werd Frederik Buyckx verkozen als beste fotograaf. De commentaar van de jury was heel duidelijk: “De reportage is een schitterende weergave van een duistere en mysterieuze wereld. Frederik Buyckx is er in geslaagd een reportage te creëren die symbool staat voor de toekomst van de persfotografie.”
Frederik Buyckx werkt als freelance fotograaf bij De Standaard. De fotoreeks is getiteld “Restanten van de koloniale tijd in Minas Gerais, Brazilië”.

Frederik Buyckx

Frederik Buyckx

De “Nikon Press Photo Award” werd gewonnen door Dirk Waem, fotograaf bij Belga. Ook hier is de commentaar van de jury heel duidelijk: “Er zijn zoveel beelden gemaakt van de herdenking van Wereldoorlog I, maar dit beeld laat een echte beklijvende indruk na. Het is een persbeeld in de volle betekenis van het woord en legt een belangrijk moment in de geschiedenis vast.”. De foto waarmee Dirk Waem gewonnen is draagt de titel: “Herdenking van de Eerste Wereldoorlog op het Saint-Symphorien kerkhof in Bergen in aanwezigheid van het Belgische en Britse koningshuis”.

Dirk Waem

Dirk Waem

De beste foto in de categorie “News” werd genomen door Filip Claus, fotograaf voor Imagedesk.be. Deze foto werd door de jury verkozen tot beste foto omwille van de verschillende facetten die aan bod komen, centraal in het midden kan je Generaal Sisi terugvinden met een rode wijsvinger die in de lucht steekt. Hiermee bewijst hij dat hij een geldige stem heeft uitgebracht. Verder toon de foto zowel de drukte en chaos van het moment als de verstilling te midden van het gewoel.

Filip Claus

Filip Claus

Károly Effenberger, freelance fotograaf bij De Morgen, maakte de mooiste foto in de categorie “Portrait”. Met haar portret van Nederlands Kunstenaar Anton Corbijn kon ze de jury overtuigen. De jury gaf de volgende feedback: “Op het eerste zicht zou dit een klassiek beeld kunnen zijn, mocht Corbijn niet zo verrassend geportretteerd zijn. Het is een diep existentieel portret, wat lezers zal aanzetten om een artikel verder te lezen. Het beeld laat zoeken en roept vragen op.”.

Karoly Effenberger

Karoly Effenberger

Bij “Sport” werd Kristof Ramon, fotograaf voor Cycling.be en Sport.be, verkozen tot winnaar. De foto “Boris Vallée en Vegard Breen beklimmen Sa Calobra (Mallorca, Spanje) in het voorseizoen trainingskamp van 2014.” Werd door de jury als een “technisch perfect actiebeeld met een gedurfde beelduitsnede” bestempeld.

Kristof Ramon

Kristof Ramon

De mooiste foto in de categorie “Stories” werd genomen door Colin Delfosse, fotograaf voor Outoffocus.be. De jury is onder de indruk van de reportage: “De rigiditeit van de reportage is lovenswaardig. Het prachtige, zachte kleurenpallet staat in schril contrast met wat de beelden zeggen. Het historisch onderzoek is voelbaar en maakt van deze serie een parel van documentaire persfotografie.”.

Colin Delfosse

Colin Delfosse

We proberen later deze avond één van de winnaars te strikken voor een interview!

Pin It

4 reacties:

  1. Pingback:Interview met Frederik Buyckx – CameraCheck

  2. Pingback:Olympus Global Open Fotowedstrijd 2015 | CameraCheck

  3. Pingback:Nikon Press Photo Awards 2015 gaan van start – CameraCheck

  4. Pingback:Schrijf je nog snel in voor de Nikon Press Photo Awards 2018 - CameraCheck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.