Frederik Buyckx wint Sony World Photography Awards 2017

Frederik Buyckx is een jonge fotograaf die meer en meer zijn stempel drukt op de Belgische fotografie. Eerder won hij al de award voor Young Promising Photographer bij de Nikon Press Photo Awards in 2014!

SWPA-2017

Frederik Buyckx

Frederik Buyckx, geboren in Antwerpen, is een freelance fotograaf voor de Belgische krant De Standaard. Bovendien is hij recent op de shortlist gezet voor de ZEISS Photography Award. Wij spraken in 2014 al eens met de joviale fotograaf en merkten toen als dat er een enorm potentieel was.

Whiteout

De World Photography Organisation benoemt de Belgische fotograaf Frederik Buyckx op donderdag 20 april 2017 tot ‘Photographer of the Year’. De winnende fotoserie “Whiteout” is gemaakt in afgelegen gebieden in de Balkan, Scandinavië en Centraal-Azië. Tijdens de winterperiode domineren sneeuw en ijs het landschap en leven de bewoners geïsoleerd en in nauw contact met de natuur.

De fotoserie is enorm krachtig, net door zijn eenvoud en de elegantie die je terugziet in de foto’s. Het is altijd gemakkelijk om de vanzelfsprekendheden te fotograferen, maar Frederik gaat steeds dat stapje verder en dat wordt gewaardeerd!

De andere awards

Uiteraard werden er nog een heleboel andere awards uitgereikt. Die kan je hieronder terugvinden:

Winnaars en finalisten in de professional-categorie

De winnaars en finalisten zijn:

  • Winnaar Architecture: Dongni, China

2e – Julien Chatelin, Frankrijk / 3e – Diego Mayon, Italië

  • Winnaar Conceptual – Sabine Cattaneo, Zwitserland

2e – Gao Peng, China / 3e – Alexander Anufriev, Rusland

  • Winnaar Contemporary Issues – Tasneem Alsultan, Saoedi-Arabië

2e – Li Sony, China / 3e – Lorenzo Maccota, Italië

  • Winnaar Current Affairs & News – Alessio Romenzi, Italië

2e – Joe Raedle, Verenigde Staten / 3e – Ivor Prickett, Ierland

  • Winnaar Daily Life: Sandra Hoyn, Duitsland

2e – Christina Simons, IJsland / 3e – Alice Cannara Malan, Italië

  • Winnaar Landscape: Frederik Buyckx, België

2e – Kurt Tong, Verenigd Koninkrijk / 3e – Peter Franck, Landschap

  • Winnaar Natural World: Will Burrard-Lucas, Verenigd Koninkrijk

2e – Ami Vitale, Verenigde Staten / 3e – Christian Vizl, Mexico

  • Winnaar Portraiture: George Mayer, Rusland

2e – Romina Ressia, Argentinië / 3e – Ren shi Chen, China

  • Winnaar Still Life: Henry Agudelo, Colombia

2e – Shinya Masuda, Japan / 3e – Christoffer Askman, Denemarken

  • Winnaar Sport: Yuan Peng, China

2e – Eduard Korniyenko, Rusland / 3e – Jason O’Brien, Australië

Open Photographer of the Year – Alexander Vinogradov, Rusland

Vinogradov is een amateurfotograaf woonachtig in Moskou. Zijn winnende beeld “Mathilda” is een portret van een jonge vrouw, geïnspireerd op de Franse film ‘Léon’. De foto is verkozen tot de beste enkele foto bij de Sony World Photographer Awards 2017 en heeft hierdoor de titel “Open Photographer of the Year” bemachtigd.

Youth Photographer of the Year – Katelyn Wang, VS

De zestienjarige student Katelyn Wang uit Los Angeles, California, ontving de titel “Young Photographer of the Year”. De winnende foto “On Top of the World” is genomen door Wang toen ze boven Lake Pehoé stond in Chili’s Torres del Paine National Park.

Student Photographer of the Year – Michelle Daiana Gentile, Argentinië

Michelle Daiana Gentile, 21 jaar oud, van Escuela de Fotografía Motivarte, won de titel Student Photographer of the Year met een verbluffende reeks genaamd “Only Hope”. De reeks bestaat uit opnames gespreid over tien dagen die ze heeft besteed met werknemers van een oude papierfabriek in Argentinië. Tijdens de prijsuitreiking in Londen nam ze Sony-apparatuur ter waarde van € 30.000 voor haar universiteit in ontvangst.

Outstanding Contribution to Photography – Martin Parr

Dit jaar is aan de Britse fotograaf Martin Parr de Outstanding Contribution to Photography-prijs overhandigd. Hij wordt geprezen voor zijn unieke visuele taal en talent om de grenzen van het medium te verleggen.

Sony World Photography Awards & Martin Parr

Alle winnende en genomineerde beelden zijn van 21 april – 7 mei te bezichtigen in het Londense Somerset House. Tijdens dezelfde exhibitie zal ook een selectie van niet eerder getoonde zwart-witfoto’s uit het begin van Martin Parrs carrière worden getoond.

Juryleden van de 2017 Awards

Wedstrijd Professional: Zelda Cheatle (juryvoorzitter), Curator (VK); Aida Muluneh, oprichter/bestuurder, Addis Foto Fest (Ethiopië); Allegra Cordero di Montezemolo, curator & hoofd van exhibities, Centro de la Imagen (Mexico); Denis Curti, curator en journalist (Italië); Russ O’Connell, beeldredacteur The Sunday Times Magazine (VK) en Françoise Callier, programmadirecteur van Angkor Photo Festival & Workshops (Frankrijk).

Wedstrijden Open en Youth: Damien Demolder (juryvoorzitter), fotograaf en journalist (VK).

Student Focus: Andera Kurland, hoofdredacteur van Huck (VK); Dan Rubin, fotograaf & artistiek directeur (VK) en Jennifer Shaw, oprichter en creatief directeur, PhotoNOLA (VS).

SWPA-2017

 

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *