Samsung NX500 Review

Sinds 2010 werkt Samsung al aan toonaangevende systeemcamera’s. In dat segment is het niet altijd gemakkelijk om bovenaan de lijst te staan. Zo werken ook Sony, Fujifilm, Panasonic en Olympus aan verschillende modellen van systeemcamera’s. Samsung lanceert nu een kleine broer van de Samsung NX1.

Samsung NX500 Kantelbaar Scherm

Foto van Samsung.be

Gebruiksgemak

De Samsung NX500 wordt geleverd met een compacte 16-50mm f/3.5-5.6 powerzoomkitlens. Deze lens werd samen met de voorganger van de NX500 voorgesteld. Je kan deze lens ook kopen als je een Samsung NX30 of NX300M bezit. Dankzij de intrekbare lenselementen is deze lens een stuk compacter vergeleken met zijn voorganger. Wel moet je opletten dat als je de camera aanzet de lens uitschuift. Dit kan wel eens een probleem vormen als de camera in een handtas zit bijvoorbeeld.

Het zoomen met deze lens gebeurd elektronisch en kan je op twee manieren doen, via de zoomring of via de plus- en minknoppen aan de zijkant van de lens.

De body van de NX500 heeft een extra draaiwieltje gekregen om gemakkelijk het diafragma en de sluitertijd te kunnen aanpassen als je in de manuele modus foto’s maakt. Dat maakt alles net dat beetje sneller.

De overige knoppen zoals de ISO-waarde en autofocus kan je wijzigen met een druk op de knop aan de achterkant van de camera.

Dankzij de vernieuwde grip ligt de camera erg goed in de hand. Aan de achterkant vinden we een betere grip op de positie van de duim en vooraan is alles net wat minder rond gemaakt zodat je de camera erg stevig vast hebt. Wel merkten we dat de camera door het gewicht wat naar links kan hellen als je enkel je rechterhand gebruikt.

Beeldsensor

De Samsung NX500 kan je heel gemakkelijk het kleine broertje van de NX1 noemen aangezien ze dezelfde sensor gebruiken. Net zoals bij de NX1 wordt er gebruik gemaakt van de 28 megapixel bsi-cmos sensor. Dankzij deze sensor kan je met de NX500 haarscherpe foto’s maken en filmen in de ultrahoge 4K-resolutie!

Burst Sequence

Snel scherpstellen en alle actie vastleggen op foto is geen probleem voor de Samsung NX500

Super snel scherpstellen

Ook het superieure autofocussysteem van de NX1 werd overgenomen in de NX500. Dat maakt dat je heel snel en accuraat kan scherpstellen. Zo mis je geen enkel belangrijk moment. Een opvallend verschil met huidige DSLR camera’s is dat de NX500 bijna 90% van de sensor bedekt heeft met autofocus punten. Helaas kon de powerzoomkitlens niet altijd het snelle autofocussysteem volgen, wat resulteerde in foto’s die niet 100% scherp waren.

Selfiestand

Uiteraard is het scherm aanraakgevoelig en kan je doormiddel van het tikken op het scherm scherpstellen en een foto maken. Verder is het scherm kantelbaar tot wel 180°. Het volledig kantelen van het scherm wordt tegenwoordig ook wel eens de “selfiestand” genoemd.

In de selfiestand draait de weergave en van zodra je de ontspanknop hebt ingedrukt start een timer van twee seconden. Heel handig voor mensen die graag selfies maken.

Samsung NX500 Selfiestand

Foto van Samsung.be

Beeldkwaliteit

De Samsung NX1 liet ons al heel goede foto’s zien. Aangezien de sensor van de Samsung NX500 hetzelfde is konden we al verwachten dat ook hier de foto’s heel goed zouden zijn. Ook in donkere omstandigheden kan de NX500 zich prima redden. In combinatie met de powerzoomkitlens bleven de foto’s tot ISO800 zo goed als ruisvrij. Je merkt pas vanaf ISO1600 dat er ruis optreed en tot ISO3200 kan je de foto’s perfect gebruiken. ISO12.500 en hoger vinden we niet echt bruikbaar meer en zouden we enkel aanraden als het echt nodig is.

Er zijn nog wat andere spelers op de markt, maar die kunnen op dit moment niet tippen aan de kwaliteit van de Samsung NX500. Enkel de Fujifilm X-T1 komt heel dicht in de buurt.

Conclusie

De Samsung NX500 biedt heel wat kwaliteit voor een redelijke prijs. Zo is er een autofocussysteem en een sensor geïntegreerd van het topmodel van Samsung voor €699. In combinatie met de verbeterde grip, gebruiksvriendelijkheid en algemene prestaties kunnen we zeggen dat deze camera heel veel potentieel heeft.

Jammer dat de powerzoomkitlens niet altijd kon volgen bij de continue autofocus, maar de compactheid van deze lens maakt wel weer veel goed. Het ontbreken van een elektronische viewfinder is jammer, maar in dit gedeelte van de markt is het ook niet broodnodig om een viewfinder te hebben. Ben je op zoek naar een krachtpatser, maar wil niet met een grote camera rondwandelen? Dan is deze Samsung NX500 perfect voor jou!

Extra afbeeldingen

Test Shot 1Test Shot 2Test Shot 3

 

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.