Nikon 1 J4

Nikon zet volop in op de compacte systeemcamera markt met de Nikon 1 serie. Zo is er net de nieuwe Nikon 1 J5 voorgesteld. Wij testten alvast zijn voorganger, de Nikon 1 J4, voor jullie!

Wie niet direct weet wat te doen met een waterdichte Nikon 1 serie camera zoals de Nikon 1 AW1 zal zich meer kunnen vinden bij de Nikon 1 J4. Deze camera is bijzonder compact en biedt toch een heleboel leuke opties aan. Zo kan je heel gemakkelijk lenzen wisselen als het ware een professionele DSLR.

Nikon 1 J4

Foto van Nikon.be

 

In de Nikon 1 J4 werd een nieuwe sensor voorzien die je 18.4 megapixels levert. Wat ons betreft meer dan genoeg pixels om dagdagelijks mee rond te lopen of om mee te nemen op citytrip. Helaas is de sensor maar 1” groot en dat zie je snel in uitvergrootte foto’s. Objecten op de achtergrond zullen er al snel niet heel flatterend meer uitzien. De concurrerende camera’s van bijvoorbeeld Samsung, Sony en Olympus in het Micro Four Thirds gamma bieden een veel grotere sensor aan waardoor de kwaliteit van de afbeeldingen veel groter is.

Dankzij het lage gewicht, amper 232g, en kleine afmetingen (10cm lang en 28,5mm dik) voel je amper dat je een hele dag rondloopt met deze camera. Zelfs met de standaard 10-30mm kitlens vormt alles een mooi compact geheel.

Naar gebruik toe zou je misschien een beetje grip kunnen missen omdat de Nikon 1 J4 geen grip vooraan heeft. Wij vonden dit niet echt een probleem omdat de camera niet zwaar is en mooi ontworpen is. Verder zal je weinig knoppen terugvinden op deze camera. Er is een knop om van modus te wisselen, maar deze biedt geen traditionele camera modi aan zoals de manuele modus of diafragma voorkeuze.

Natuurlijk zijn er ook een heleboel effecten terug te vinden zoals HDR, selectieve kleur, popart, tilt-shift en ga zo maar door. Het leuke aan deze camera is dat de effecten in real-time zonder veel bewerkingstijd worden gecreëerd op de camera zelf. Zo hoef je niet te wachten om te weten of het gewenste effect wel gelukt is.

Nikon 1 J4 Tilt-Shift

Tilt-Shift effect

Het 3” touchscreen is overigens niet heel speciaal te noemen maar gewoon goed. We hebben hier tijdens onze test geen problemen mee ondervonden. Het scherm was onder elke weerconditie goed leesbaar en reageerde op elk moment op de aanraak commando’s.

Om snel bewegende objecten zoals je huisdieren vast te leggen op foto biedt de Nikon 1 J4 je een continue snelheid van 20fps. Mocht dat niet voldoende zijn kan je de autofocus veranderen in selectieve focus op één punt en dan kan je tot een snelheid 60fps foto’s maken dankzij de nieuwe EXPEED 4A processor. Uiteraard heb je dan ook een snelle geheugenkaart nodig om alle foto’s te kunnen opslaan, anders zal de snelheid van de camera automatisch aanpassen aan de maximale snelheid van je geheugenkaart.

De camera heeft 171 focuspunten die kunnen gebruikt worden om super snel scherp te stellen op eender elk object. Vergeleken met andere compacte systeemcamera’s is deze camera sneller dan zijn concurrenten dankzij een heel goed continue focussysteem.

Samengevat kunnen we stellen dat op gebied van prestaties de Nikon 1 J4 heel wat in huis heeft, hij is snel en accuraat. Maar op gebied van kwaliteit van de afbeeldingen komt hij wat te kort tegenover zijn concurrenten dankzij de kleinere sensor. We zien deze camera dan ook eerder voor iemand dat simpelweg goede (in focus) foto’s wil maken zonder te veel te moeten nadenken over instellingen.

Nikon 1 J4 Selectieve Kleur

Selectieve Kleur effect

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.