Samsung NX1 + 50-150mm f/2.8

Sinds 2010 lanceert Samsung systeemcamera’s met verwisselbare lenzen onder de verzamelnaam NX, met als eerste de Samsung NX10. Binnen deze serie zijn er verschillende types, zo heb je ander andere ook nog de Samsung NX30 en sinds kort de Samsung NX1.

De Samsung NX1 wordt gezien als het paradepaardje van Samsung. Met deze camera proberen ze een nieuw doelpubliek aan te spreken, namelijk mensen die veel met video bezig zijn en momenteel met Canon of Panasonic camera’s werken. Maar tegelijkertijd willen ze hun huidige klanten een volwaardige upgrade aanbieden, want dat mankeerde nog. Als je van plan was om een betere systeem camera aan te schaffen dan je huidige NX camera, dan was je er aan voor de moeite.
Met de komst van de NX1 treedt Samsung binnen in het (semi-)professionele segment.

De Samsung NX1 heeft een stevige body die gelijk doet denken aan een DSLR. De meeste knopjes zitten op de juiste plaats, direct binnen handbereik. Net zoals bij een (semi-)professionele DSLR. Als je deze camera koppelt aan het nieuwe 50-150mm f2.8 objectief ziet het er niet alleen heel goed uit, de balans is ook nog eens juist.

Samsung NX1

Samsung NX1 + 50-150mm f/2.8

Aangezien we het hier over een systeemcamera hebben is er geen spiegel aanwezig en dus ook geen zoeker zoals we die kennen van bij DSLR’s. Deze camera heeft een elektronische viewfinder (EVF) die heel nauwkeurig alles weergeeft zoals een traditionele zoeker. Dankzij een oled evf met een resolutie van 1024×768 kan je alles heel duidelijk zien, hoewel je in donkere situaties toch wel wat ruis kan waarnemen door de zoeker.

Verder is deze body weerbestendig en heeft hij een kantelbaar (en aanraakgevoelig) lcd scherm om je te helpen in moeilijke omstandigheden. Jammer genoeg is er geen mogelijkheid om een tweede SD-kaartje in te pluggen zoals we dat zien bij bijvoorbeeld de Nikon D7100. Vooral wanneer je gaat filmen kan dit handig zijn.

Heel deze camera draait op Tizen, de software die we ook terugvinden op andere NX camera’s. Het doet ons een beetje denken aan Android smartphones, vooral omdat de camera ook bij de minste interactie geluid maakt. Dit zijn we niet gewoon in deze markt. We hebben het geluid dan ook meteen uitgeschakeld.

De autonomie van deze camera ligt rond de 500 foto’s per laadbeurt. Je kan de autonomie verdubbelen door een verticale grip en een extra batterij aan te schaffen.
Erg onhandig is dat de camera standaard zonder batterij lader wordt geleverd. Je moet de batterij opladen via de camera. Als je meerdere batterijen hebt ben je dus bijna verplicht om een extra batterij lader aan te schaffen. In deze prijsklasse verwachten we dat deze er standaard bij zit.

De prestaties van deze camera zijn dan weer echt verbluffend. Zonder moeite maakt de Samsung NX1 15 foto’s per seconden met behoud van focus. Er kunnen 70 van deze foto’s in de buffer worden geplaatst als je in RAW fotografeert zijn dat er 40. Er zijn maar weinig camera’s dat dit ook kunnen!

De scherpstelmogelijkheden zijn ook bijgewerkt voor deze camera. Samsung zegt dat ze momenteel het snelste AF-systeem op de markt hebben gebracht voor de NX1. Dankzij vele scherpstelpunten is 90% van de zoeker gedekt. In een fractie van een seconde eb je dan ook je beeld scherpgesteld. In donkere situaties kan het wel wat moeilijker worden, maar wij hebben alvast geen enkele keer manueel moeten scherpstellen. Er is een af-assist-beam aanwezig (groen lampje om de automatische scherpstelling te vergemakkelijken) maar met een 50-150mm objectief ben je daar vrij weinig mee.

De Samsung NX1 kan filmen in 4K, wat op zich niet zo speciaal meer is. Vooral niet omdat Samsung deze camera wil gebruiken om een nieuwe doelgroep aan te spreken.
De codec die ze gebruiken heet hevc/h.265. Dit is een nieuwe codec waarvan verwacht wordt dat het de nieuwe standaard gaat worden in de video wereld. Het grote voordeel van deze codec is dat je video bestandsgrootte bijna overeenkomt met die van een 1080p video die gecomprimeerd is met de h.264 codec wat neerkomt op een kwaliteit die 4 keer groter is zonder echt heel grote bestanden te creëren.
Op dit moment is het nog niet zo gemakkelijk om met deze bestanden te werken. De geruchten gaan de ronde dat zelfs de allernieuwste Mac Pro de verwerking van deze video’s als een uitdaging ziet. Wij hebben een video gemaakt, maar zijn er ook nog niet uit hoe we deze kunnen verwerken. Van zodra we een video hebben kunnen omzetten gaan we jullie zeker het resultaat tonen!

In de NX serie zijn er nog niet heel veel lenzen beschikbaar. Samsung richt zich met de lenzen vooral op de consumentenmarkt, wat jammer is. De NX1 heeft weinig keuze als je naar professionele lenzen gaat kijken. Zo is er een 16-50mm f/2-2.8, een 50-150mm F/2.8 en een 85mm f/1.4.
Er is ook een 300mm f/2.8 supertele aangekondigd, maar of dat de zaak gaat veranderen is nog maar de vraag.
Samsung zal zich nog meer moeten focussen op de (semi-)professionele markt als ze van de NX1 een echt succes willen maken.

De beeldkwaliteit van de Samsung NX1 is dankzij een 28mp sensor zeer goed! Zowel in goede omstandigheden als in ietwat donkere omstandigheden komt de Samsung NX1 bijzonder goed weg. Mede dankzij de 50-150mm f/2.8 lens kom je een heel eind!
De ISO waarden kan je aanpassen tussen ISO100 en ISO51.200 maar dat laatste raden we je niet aan. De details en kleuren van je foto gaan verloren door de hoge ISO waarden en de ruisonderdrukking van de camera. Als je in RAW fotografeert kan je ISO6.400 nog gebruiken na een beetje bewerking. In JPEG kan je best onder ISO3.200 blijven.

Portret Kat

ISO1.600 – 1/50sec – f/2.8 – 150mm

Meeuwen in het park

ISO100 – 1/200sec – f/3.2 – 150mm

Met de NX1 heeft Samsung een mooi toestel op de markt gebracht dat qua prestaties zeker niet moet onder doen voor andere (semi-)professionele toestellen. Van zodra er meer lenzen beschikbaar worden gemaakt voor de NX serie zal deze camera ook een groter doelpubliek mogen verwelkomen. Met een adviesprijs van €1.499 voor de NX1 en ook een adviesprijs van €1.499 voor de 50-150mm f/2.8 richt Samsung zich duidelijk op een ander type klant dan de consument die en point-and-shoot camera van €300 koopt om wat familiefoto’s te maken.

Door de adviesprijzen die aan de hogere kant liggen en het beperkte aanbod aan lenzen denken we dat drempel om over te stappen naar de Samsung NX1 nog te groot is voor niet-NX gebruikers. Voor de NX gebruikers is dit een prachtige upgrade.

Pin It

2 reacties:

  1. Pingback:Imaging Days & Drone Days – CameraCheck

  2. Pingback:Samsung NX500 Review – CameraCheck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.