Olympus OM-D E-M5 Mark II

De Olympus OM-D E-M5 kreeg een update, genaamd de Mark II. De grootste verandering is de vernieuwde beeldstabilisatie. Wij gingen mee op stap.

Olympus OM-D E-M5 Mark II

Iconische OM-D reeks

De originele E-M5 was de eerste camera in de OM-D reeks bij de systeemcamera’s. In de OM-D reeks bevindt deze camera zich tussen de professionele topper E-M1 en het instapmodel E-M10. Dankzij de update in februari werd de OM-D E-M5 Mark II een veelzijdigere camera.

In het filmtijdperk had Olympus ook al een iconische OM-D reeks, daar is deze camera nog steeds op gebaseerd. In vergelijking met de vorige versie van de OM-D E-M5 is deze Mark II te onderscheiden in kleine design wijzigingen. Zo werd ook de elektronische zoeker verbeterd en werd er WiFi voorzien. De resolutie van de sensor bleef echter ongewijzigd op 16 megapixel.

Beeldstabilisatie

Eén van de hoogtepunten van deze update is de beeldstabilisatie. Tijdens het filmen en fotograferen compenseert de camera door de sensor in de tegenovergestelde richting te laten bewegen. Deze compensaties worden op vijf assen doorgevoerd: Op en neer bewegen in horizontale en verticale richting, roteren om de horizontale en verticale as, en voorover hellen. Dankzij dit systeem kan je sluitertijden tot wel vijf stops langer gebruiken!

Resolutie

Bij Olympus OM-D E-M5 Mark II bleef de resolutie ongewijzigd. Wel krijg je dankzij de nieuwe beeldstabilisatie de mogelijkheid om foto’s van 40 megapixels te maken. Dat gebeurd door een combinatie van 8 foto’s waarbij de sensor vier keer een pixel opschuift en vier keer een halve pixel opschuift.

Nadeel van dit soort foto’s is wel dat je onderwerp absoluut niet mag bewegen. Probeer je een foto te maken van een heel levende scene, dan is dit geen optie. Productfoto’s of architectuur kunnen dus perfect.

Lichtgevoeligheid

Als je veel fotografeert in donkere omstandigheden ga je merken dat je best lager dan ISO 800 blijft, dit omdat er vanaf deze en hogere ISO waarden slechtere foto’s worden geproduceerd. De ruisonderdrukking heeft dan zoveel werk dat je foto’s zichtbaar onscherper worden. Het nieuwe beeldstabilisatie systeem zorgt er wel voor dat je langere sluitertijden vanuit de hand kan gebruiken, dat compenseert dan weer dan ISO gevoeligheid.

Scherpstellen

Automatisch scherpstellen gaat super vlot en is heel accuraat. Helaas is dat niet het geval als je de continue scherpstelling gebruikt, bij een reeksopname van 10 foto’s is zowat de helft onscherp.

Bij op bloem

EISA Award

De Olympus OM-D E-M5 Mark II is een prachtige update en biedt weer heel wat nieuwe mogelijkheden dankzij de nieuwe beeldstabilisatie. Dat vonden ze ook bij EISA, de European Imaging and Sounds Association.

De Olympus OM-D E-M5 Mark II werd een EISA Award toegekend in de categorie ‘European Prosumer Compact System Camera (CSC)’. Deze award bevestigd dat de camera een van de mooiste compacte systeem camera’s is op de markt, gecombineerd met uitzonderlijke prestaties.

De OM-D E-M5 Mark II is uitgerust met een innovatieve 40-miljoen pixels HR composite-modus voor een beeldkwaliteit die nauw aanleunt bij die van een hoge resolutie full frame DSLR voor statische onderwerpen. De combinatie van uitstekende elektronische zoeker, volledig kantelbaar aanraakscherm en uiterst efficiënt 5-assig in-body beeldstabilisatiesysteem resulteert in wat EISA omschrijft als een”uitzonderlijk bekwame camera”. De verbeterde videofuncties maken de Mark II ook zeer aantrekkelijk voor filmers.

 

Bloemknop

 

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.