De Nikon D500 is alles wat je ooit wou

Nikon stelde een tijdje geleden de Nikon D500 voor, een krachtige DX camera. Veel fotografen maken de overstap naar een Full-Frame camera omdat ze de ultieme performance willen, maar is dat nog wel nodig?

Nikon D500

TIPA Award voor de Nikon D500

In de categorie APS-C DSLR ontving Nikon voor de D500 de Expert Award! TIPA is een onafhankelijke vereniging die bestaat uit verschillende internationale fotografie magazines. Elk jaar komen de leden bijeen om te stemmen en zo de top producten van het jaar bekend te maken.

De beste

Nikon heeft met de nieuwe D500 een mooi staaltje techniek toegepast. Deze DX camera is namelijk de snelste DX camera ooit. Met zijn 10 fps is er geen enkele camera sneller. Verder hoef je geen schrik te hebben dat je hoge ISO waarden nodig hebt. Tot ISO 51.200 zijn je foto’s nog perfect bruikbaar. De auto white balance is nog verbeterd tegenover andere toestellen, zelfs in heel slecht belichte omgevingen blijven de kleuren natuurlijk overkomen.

De Nikon D5 is de echte krachtpatser van Nikon, nu hebben ze een beetje van die kracht toegevoegd aan de D500. Je krijgt dus voor minder geld exact het zelfde prachtige autofocus systeem. Dat autofocus systeem is razendsnel en heeft nog minder licht nog om scherp te stellen.

Samen met 55 apart selecteerbare scherpstel punten, terwijl Nikon claimt dat er 153 zijn, is elke foto haarscherp.

Iets andere layout

We merkten direct bij het uitpakken van de camera dat niet alle knoppen op dezelfde plaats stonden dan bijvoorbeeld bij een D750. Hier en daar werden kleine veranderingen doorgevoerd die volgens Nikon het gebruiksgemak ten goede komen. Zelf waren we niet over alles onder de indruk.

De twee kaartgleuven die standaard twee keer SD waren hebben nu een upgrade gekregen, eentje daarvan is nu XQD.
Gebruik je een snel kaartje, dan heb je een buffer van 79 foto’s, zelfs bij 14-bit.

Net zoals de instapcamera’s en zelfs de Nikon D750 krijgt ook de D500 een kantelbaar LCD-scherm. Met dat nieuwe scherm krijg je er ook touch bij, wat af en toe wel eens handig is.

Gemiste kans

Omdat dit het nieuwe DX paradepaardje is hadden we toch gedacht dat Nikon er ook een GPS antenne zou in monteren, helaas is dat niet het geval. Ook de ingebouwde flits-unit is helaas verdwenen. Af en toe komt dat toch nog eens van pas.

Waarom kiezen voor de Nikon D500?

Dat de Nikon D500 een TIPA award heeft gewonnen als beste camera in het APS-C segment toont wat voor een krachtpatser dit is. Veel fotografen kijken in hun carrière uit om de overstap te maken naar een Full-Frame camera omdat die camera’s meestal de ultieme performance geven. Helaas hangt daar vaak een heel stevig prijskaartje aan vast. Wij zijn alvast overtuigd dat niet iedereen nog zal willen overstappen naar en Full-Frame camera eenmaal ze een weekje hebben rondgelopen met de Nikon D500.

De hoge ISO waarden met haarscherpe resultaten is geweldig, zeker voor fotografen die vaak in moeilijke lichtomstandigheden werken. Je kan zelfs tot ISO 1.638.400 gaan! Al raden we je dat nu ook weer niet echt aan.

Een laatste reden waarom je zeker de Nikon D500 moet overwegen is hoe stil hij wel niet is. Zeker voor fotografen die vaak ‘op de achtergrond’ foto’s moeten maken zullen hiervan veel gebruik kunnen maken. In vergelijking met een D3, D4 of D5 is de D500 een pak stiller.

Prijs en beschikbaarheid

Je kan nu naar de winkel stappen en jouw exemplaar kopen. De adviesprijs voor de Nikon D500 body-only is €2.299,-

Ohja! Filmen kan hij ook, in 4K uiteraard.

 

 

Pin It

Eén reactie:

  1. Pingback:Wij gingen een kijkje nemen op Photokina 2016 - CameraCheck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.