Getest: Ricoh’s Pentax KP

Dat Pentax een legendarisch cameramerk is moeten we je niet meer vertellen. Pentax Corporation werd in 1919 opgericht in Japan en lag de focus op fototoestellen, verrekijkers en optische instrumenten voor de geneeskunde. Later werd Pentax overgenomen door Ricoh Imaging.

Dankzij hun jarenlange ervaring weten ze als geen ander hoe een goede camera er moet uitzien. Wij hebben voor jullie de Pentax KP getest. De Pentax KP is een heel compacte maar krachtige camera die ook goed gescoord heeft bij de laatste TIPA Awards. Daar schreven we in april al een artikel over.

Pentax KP Boten

Specificaties

Alles wat we gewoon zijn bij een hedendaagse camera vinden we ook terug in de Pentax KP. De camera is enorm lichtgevoelig. Zo kan je de ISO waarden instellen van ISO 100 tot en met ISO 819.200! Dat is een pak lichtgevoeliger dan een Sony a7S II die het moet doen met een maximale ISO waarde van ISO 409.600. Uiteraard zijn de hoogste ISO waarden niet meer super helder en haarscherp, maar wij konden tot ISO 51.200 toch nog echt mooie foto’s maken. Koppel daar aan de zelflerende belichtingsfunctie en je hebt een heel krachtige camera in je handen. Ricoh omschrijft als volgt:

By adopting a breakthrough artificial intelligence technology called deep learning to its image detection algorithm, this system assesses each individual scene more accurately, while optimizing the accuracy and performance of the light-metering, exposure-control and autofocus systems, and selecting the most appropriate finishing touch for a given scene or composition.

Dus hoe meer je je camera gebruikt, hoe meer de zelflerende technologie zal aanpassen naar jouw stijl. De camera personaliseert dus zichzelf naar jouw gewoontes.

Het beeldscherm is heel helder dankzij 920.000 beeldpunten, wel een minpuntje is dat het geen touchscreen is. We hebben (uit gewoonte) heel vaak op het scherm geduwd, maar er kwam geen reactie.

De 5-assige beeldstabilisatie is een toevoeging die echt het verschil maakt. Bewogen opnames worden tot een minimum beperkt. Daarnaast kan je ook gebruik maken van de ‘Pixel Shift Resolution’ optie. Die maakt (op een statief) 4 opnames waarbij de sensor per opname een halve pixel opschuift. Het resultaat zorgt niet voor meer megapixels maar wel voor een scherpere en duidelijkere foto met minder ruis. Een echte aanrader!

Accessoires

De meest opvallende inhoud van de doos zijn ongetwijfeld de drie handgrepen. Dat vinden we fantastisch! Bij elke Pentax KP zitten drie handgrepen met verschillende dieptes bij die je er zelf kan opschroeven. Zo kies je zelf welke grip voor jou het beste werkt. Koop je dan nog een battery grip erbij, dan heb je echt een heel professioneel toestel in je handen.

Zoals bij de meeste camera’s in dit segment zijn er nog een heleboel andere accessoires beschikbaar zoals opzetflitsen, GPS trackers en kabelontspanners.

Sterke punten

Vooral de hoge ISO waarden zijn heel goed bruikbaar bij de Pentax KP wat we wel verrassend vonden. Daarnaast vinden we de artificiële intelligentie ook heel interessant. De Pixel Shift Resolution optie is een mooie toevoeging aan deze camera en zal gewaardeerd worden door nachtfotografen en landschapsfotografen.

Mindere punten

De scherpstelling van de camera gebeurd soms wat minder accuraat en wekt soms wat frustraties op. We herkennen deze tekortkoming van bij de Olympus PEN F die deze rare beslissingen maakt. Als het snel moet gaan heb je kans dat het misgaat.

Er is geen ondersteuning voor 4K, wat toch wel jammer is in 2017. Ook heb je geen mogelijkheid om de HDMI kabel aan te sluiten en te dupliceren naar een scherm.

Pentax KP Landschap

Conclusie

Dat de Pentax KP de TIPA Awards met een reden heeft gewonnen is wel duidelijk na het testen van deze camera. Hij is krachtig, goed gebouwd en er is met veel rekening gehouden. Helaas komt de ene goede feature ten koste van een wat minder goed ontwikkelde feature.

Tijdens de test hebben we een paar keer verbaasd staan kijken naar de resultaten door de beeldstabilisatie en Pixel Shift Resolution optie. Daar heeft Ricoh Imaging echt de juiste beslissing gemaakt.

Wij zijn heel enthousiast over de Pentax KP en raden hem zeker aan voor landschapsfotografie omdat hij robuust gebouwd is en toch wel tegen een stootje kan. Een regenbui is geen probleem. Dankzij de artificiële intelligentie worden je foto’s ook beter en beter belicht naar jouw stijl, dus de Pentax KP wordt jouw nieuwe soulmate!

 

 

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.