Getest: Nikon D3300

De Nikon D3300 is niet de nieuwste camera op de markt, maar is wel een prachtige camera voor mensen die nieuw zijn in de wereld van Digitale Spiegel Reflex camera’s. Wij gingen er mee op pad en vertellen je wat we er van vonden.

Nikon D3300

Instapmodel

Voor Nikon is de D3300 een instapmodel, wat wil zeggen dat je met deze camera kan proeven van de mogelijkheden in de Digitale Spiegel Reflex wereld zonder een fortuin kwijt te zijn.

Erg groot is de camera overigens niet, wat het handig maakt om de camera overal mee naartoe te nemen. Ook aan de compactheid van de kit lens werd gedacht; Die heeft een telescopisch design waardoor hij ongeveer 3 cm korter is. Je hoeft dus geen extra grote rugzak of fototas mee te zeulen. Je moet er dan wel aan denken om de lens eerst uit te schuiven alvorens foto’s te maken. Gelukkig geeft de camera wel een melding dat je dat eerst moet doen.

Sterke prestaties

Als je het woord instapmodel hoort, denk je meestal aan een goedkope afwerking en slechte prestaties. Niets is minder waar met deze D3300.

Nikon integreerde een 24,2 megapixel beeldsensor zonder laagdoorlaatfilter wat er voor zorgt dat je beelden nog scherp worden. Helaas haal je niet het maximale uit je beeldsensor met de AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR II kit lens. Als je investeert in een AF-S DX 35mm f/1.8 lens zal je al snel veel betere resultaten behalen.

Nikon D3300

De beeldprocessor is dan weer een mooie toevoeging in deze instapper, het is dezelfde beeldsensor als in zijn grotere broer de Nikon D5300. Je kan 5 beelden per seconden fotograferen totdat de buffer vol is. Verder zorgt de beeldsensor ervoor dat je een ISO bereik tot ISO 12.800 kan hanteren. Dat raden we echter niet aan, vanaf ISO 800 treed er al wat ruis op, tot ISO 3.200 zijn de foto’s wel bruikbaar.

Scherpstellen op je onderwerp doe je met elf autofocuspunten, dat is genoeg voor alledaagse fotografie. Wil je toch wat meer de focus leggen op sportfotografie, dan kies je beter voor een stapje hoger in het Nikon gamma. Het kan wel eens voorvallen dat de Nikon D3300 je onderwerp kwijt raakt omdat de elf autofocuspunten niet over heel het beeldbereik verspreid zitten.

Aanrader

Als je een beginner bent in fotografie of je wil je compact camera inruilen voor een DSLR, dan is de Nikon D3300 zeker de juiste keuze. Wel raden we je aan om nog wat extra te sparen voor een betere lens. Zo kan je optimaal gebruik maken van je camera.

Prijs en beschikbaarheid

De Nikon D3300 is al een tijdje op de markt en heeft een adviesprijs van €409,19

Testfoto’s

Nikon D3300 Testfoto

Bij een hoger ISO bereik zien we al snel ruis optreden

Nikon D3300 Testfoto

Zonder nabewerking zien we toch mooie kleuren in de foto’s terugkomen

 

 

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.