Nikon 1 AW1 – Een outdoor camera met pit

Nikon is bekend voor het brede aanbod gaande van compact camera’s tot hypermoderne professionele toestellen. Daar ergens tussenin hebben ze de Nikon 1 serie uitgebracht, een serie met systeemcamera’s die allemaal specifieke doelen hebben. Zo heeft Nikon met de Nikon 1 AW1 een robuuste versie gemaakt van de populaire systeemcamera.

Nikon1 AW1 Outdoor

Op het eerste zicht lijkt de camera erg fragiel. De camera heeft de mogelijkheid om de lenzen te verwisselen, wat eigenlijk niet logisch lijkt als je het hebt over een camera die een val van maximaal 2 meter overleeft en tot 15 meter onder water kan werken.

Maar niets is minder waar. Nikon heeft werkelijk aan alles gedacht, zo wordt het compartiment voor de batterij en geheugenkaart afgesloten met twee knopjes. Wanneer je onderwater aan het filmen bent kan het dus niet per ongeluk gebeuren dat je batterij nat wordt.

De flits zit netjes weggeborgen, hoewel deze nat wordt tijdens het gebruik onder water is er niets mis mee. Nikon heeft ervoor gezorgd dat er nergens water in contact komt met het elektronische gedeelte van de camera.

Je kan deze camera ook gemakkelijk meenemen op wintersport, de Nikon 1 AW1 kan je gebruiken tot een temperatuur van -10° C. Wel moet je oppassen als je daarna in een warme ruimte komt dat je de camera eerst laat acclimatiseren, anders zullen al je foto’s wazig zijn omdat de lens condenseert. (Dit is overigens met elke camera het geval)
Omdat de meeste mensen tijdens het skiën of snowboarden niet veel zin hebben om hun handschoenen uit te doen heeft Nikon ervoor gezorgd dat je op basis van bewegingen met de camera gemakkelijk instellingen kan aanpassen. Door de actiecontrole knop ingedrukt te houden en de camera te kantelen kan je heel snel de gewenste instellingen wijzigen.

Zoals eerder gezegd is de Nikon 1 AW1 bestand tegen vrij extreme omstandigheden. Wij hebben de camera onderworpen aan een paar valtests, waaronder ook het vallen in water op een onverwacht moment. Hierbij merkten we dat de camera (tijdens het filmen) heel snel weer scherpstelt, de camera was nog maar net gevallen of alles was al weer scherp. Af en toe ging het mis, maar over het algemeen waren we zeer tevreden over de scherpstelsnelheid.

Je zou het misschien niet verwachten van een outdoor camera, maar de Nikon 1 AW1 is ook een perfecte citytrip camera. Hij is compact, veelzijdig en heeft een ingebouwde GPS. Hierdoor is het na je reisje heel gemakkelijk om te weten te komen waar je welke foto’s hebt gemaakt. Aangezien de camera ook waterdicht is hoef je je geen zorgen te maken over het weer.

Snel bewegende onderwerpen fotograferen is kinderspel met de Nikon 1 AW1. Met een maximale snelheid van 15 beelden per seconden op volledige resolutie ben je zeker dat je minstens één goede foto hebt. Zijn 15 beelden per seconden toch wat weinig? Dan kan je altijd scherpstellen op één punt, hiermee gaat je snelheid van 15 beelden per seconden naar 60 beelden per seconden!

Een minpuntje aan deze camera is dat je snel minder kwalitatieve foto’s krijgt als het wat donkerder wordt. De ISO-waarden worden bij AUTO-ISO snel de hoogte in geduwd wat natuurlijk zorgt voor veel ruis in de foto’s. Gelukkig is er een flits die altijd paraat staat om je te helpen in donkere omgevingen.

Nikon heeft met deze camera een handige systeemcamera op de markt gebracht. Heb je nog vragen over dit toestel? Laat het ons gerust weten!

Nikon 1 AW1 Outdoor

Pin It

Eén reactie:

  1. Pingback:Nikon 1 J4 – CameraCheck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.