Getest: Nikon Coolpix W300

Naast actiecamera’s zoals de KeyMission serie heeft Nikon ook een Coolpix serie die tegen een stootje kan. Daar is de Nikon Coolpix W300 een goed voorbeeld van. Filmen in 4K, maar wel bestand tegen het Belgische weer!

Nikon Coolpix W300

 

De Nikon Coolpix W300 is een robuuste camera

Dat Nikon als doel had een outdoor camera te maken die klaar staat voor een nieuw avontuur is wel duidelijk. Temperaturen tot -10° C zijn geen enkel probleem en onderwater blijven werken tot 30m diep is ook niet weinig. Laat je de camera vallen van een hoogte van maximaal 2,4m is er ook niets aan de hand.

Nikon ging nog een stapje verder voor de echte ontdekkingsreizigers onder ons door een antireflectiecoating toe te voegen aan het 3 inch LCD-scherm met een resolutie van 921.000 beeldpunten. Met een aparte knop krijg je toegang tot verschillende leuke functies die van pas kunnen komen tijdens je volgende ontdekkingstocht. Zo kan je de GPS-locatie toevoegen, een elektronisch kompas raadplegen, bekijken op welke hoogte je zit of controleren of je niet te diep aan het duiken bent in de zee. Voeg daar nog een luchtdruk- en waterdrukmeter aan toe en je weet dat je een compact maar compleet outdoor toestel in je handen hebt.

Gemakkelijk in gebruik

Een outdoor camera wordt nu eenmaal vaak gebruikt tijdens de koudere periodes van het jaar. Als je handschoenen draagt is navigeren in een camera menu vaak niet heel handig. Nikon heeft hiervoor een oplossing bedacht door de camera modi te laten selecteren door de camera te bewegen.

Video’s nemen doe je in de ultrahoge 4K resolutie door een simpele druk op de knop.

Even wat technischer

De Nikon Coolpix W300 heeft een 16 megapixel BSI CMOS sensor met belichting via de achterzijde. Je krijgt er een ISO bereik van ISO125 tot ISO 6.400 bij en kan opnamen maken tegen maximaal 7 beelden per seconde.

Zoomen doe je binnen het zoombereik van 24-120mm, wat neerkomt op een optische zoom van 5x. Je kan nog verder inzoomen met de Dynamic Fine Zoom optie. Dat is een digitale zoom van 10x. Hou er wel rekening mee dat dit impact kan hebben op de kwaliteit van je foto.

Nikon heeft een 5-assige hybride beeldstabilisatie ingebouwd in combinatie met een elektronisch vibratie reductie systeem. Dit zorgt ervoor da je beelden zo scherp mogelijk blijven. Wel hebben wij gemerkt dat het in heel donkere omstandigheden niet altijd het geval is. Soms is het ISO bereik niet groot genoeg en de 5-assige hybride beeldstabilisatie niet sterk genoeg om een scherpe foto te maken. Ga je dan de flits gebruiken, gebeuren er ook niet altijd wonderen. In donkere omstandigheden zouden we niet aanraden om hoger dan ISO 1.600 te gaan om extreme ruis te vermijden.

Dit wil niet zeggen dat alle foto’s in slechte weersomstandigheden slecht zijn. We hebben verschillende foto’s gemaakt in grijs, mistig weer en zagen dat de camera er toch in slaagde om mooie kleuren weer te geven.

Nikon Coolpix W300

In een donkere zoutmijn is het niet altijd gemakkelijk om een goede foto te maken

Nikon Coolpix W300

De Nikon Coolpix W300 gedraagt zich als een snelle point-and-shoot camera en het resultaat mag gezien worden

Nikon Coolpix W300

Op grijze dagen zien we toch nog veel kleur in de foto’s terugkomen

Nikon Coolpix W300

Af en toe mag er wel wat meer contrast toegevoegd worden in de foto’s

Conclusie van onze test

Voor avonturiers raden we de Nikon Coolpix W300 zeker aan. De camera zit boordevol functies die echt van pas kunnen komen, zoals de hoogtemeter of het kompas. Verder is de foto kwaliteit zeker niet slecht te noemen op een paar uitzonderingen na.

Het snelle scherpstelsysteem in combinatie met de 5-assige hybride beeldstabilisatie zal je zoveel mogelijk helpen om scherpe foto’s te maken waar je weinig tijd in moet steken aangezien de camera heel intuïtief en snel werkt.

 

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.